Hoppa till innehåll

Alla hundar älskar rutiner

Rutiner är viktiga

Att kunna förutsäga händelser är lika viktigt för hundar som för människor. Har man fasta tider för promenader, mat och aktiviteter så fungerar de som stressdämpare. I experiment har man utsatt djur för obehagliga upplevelser, till exempel elektriska chocker. Inträffar dessa på ungefär samma tider och föregås de av varningar, som ljudet av en ton, blir de negativa effekterna inte så svåra. Så länge djuren vet vad som ska hända kan de förbereda sig mentalt.

Oförutsägbarhet

Kunde försöksdjuren inte förutsäga obehagliga händelser, utan dessa inträffade slumpvis och utan förvarning, ledde det snabbt till så stark stress att djuren dog på grund av hjärtsvikt och andra stressrelaterade sjukdomar. Samma destruktiva resultat åstadkom man med att bara låta djuren höra varningslätet, utan att det följdes av elchock. Det vill säga att det inte inträffade som djuren förväntade skulle hända var lika stressande.

Kontrollerbarhet

Den så viktiga känslan av kontroll över sin livssituation är en viktig faktor för att minska negativ stress. I experiment har man visat att även om djur utsätts för obehagliga upplevelser klarar de sig från stark stress om de kan få kontroll över det obehagliga. Kan de exempelvis klara sig från att få elektriska stötar genom att fly till en ”säker” del av buren eller undvika dem genom att trycka ned en spak, klarar de sig utan allvarliga symtom.

Skapa rutiner för din hund

I de flesta familjer finns redan rutiner för hundens vardag. Tider för mat och promenader brukar vara relativt fasta och signalerna som förebådar dem finns alltid med. Det är slammer med matskålar och ord som ”nu ska du få mat”. Det är ytterkläder och koppel som tas fram och ord som ”nu ska vi gå ut”.

Det är intressant att experimentera med ytterligare rutiner. Att alltid vila en stund på maten är en rutin som hundar lär sig snabbt och tycks uppskatta mycket. Att aktivera hunden inne på ett par fasta tider hör också till bra rutiner som hunden tacksamt ser fram emot. Att det sedan är längre eller kortare stunder spelar ingen roll.

Lär hunden kontroll

Får din hund en känsla av att den kan påverka sin situation har du med det ”vaccinerat” den mot stress och dessutom tillfört den lite extra glädje, trygghet och självkänsla.

Låt hunden nosa färdigt på sina doftfläckar när ni är ute, då ger du hunden lite kontroll – det är ju ändå hundens promenad. Låt hunden välja väg där det är möjligt, då känner den att den också har något att säga till om. Var lyhörd för de små signaler som betyder att den är hungrig, behöver gå ut, vill leka, vill komma upp i soffan och ligga bredvid dig och allt annat som hundar uttrycker. Tyvärr missar de flesta de här signalerna varvid följden blir att hunden slutar med dem, den slutar ”prata”.

Avbrott ibland

Skulle varje dag se exakt likadan ut skulle en harmonisk hund ganska snart uppleva tristess. Därför är det bra att någon dag då och då innehåller annat, exempelvis en biltur eller besök av gäster. De här avbrotten i rutinerna brukar komma automatiskt till helgerna, då det mesta blir annorlunda.

Publicerat iBlogg

6 kommentarer

  1. Hej, jag har precis läst färdigt din bok om stressade, aggressiva och rädda hundar. Jag har en golden/labrador blandning på 4år(tik) som har lätt för att gå upp i stress och få överslagshandlingar. Jag har fått jobba mycket med henne och mig själv och jag har fått ordning på många bitar. Nu har hon tyvärr börjat visa aggressivitet mot andra hundar så det är vårt nya projekt. På grund av detta kom jag över denna bok och har läst den från pärm till pärm och jag har fått många bra tips på vägen som vi kommer jobba med ? jag har fråga, vi har funderat på att skaffa en till hund…med tanke på vår hund som vi har idag, kan/bör vi göra det eller avråder du?

    Tacksam om jag kan få lite rådgivning ang det.
    Med vänlig hälsning,
    Helena från Kiruna

    • När en hund på fyra år börjar bli aggressiv är det ett ganska säkert tecken på smärta eller annat medicinskt fel. Ju äldre en hund blir, desto snällare och mer tolerant blir den normalt. I den här åldern debuterar t ex artros (20% risk), ryggfel är vanligt (60% risk), men det finns hur många ställen som helst där en hund kan få smärtor ifrån. Dessutom finns det risk för hormonella fel, framför allt sköldkörteln – kolla symtomen på sköldkörtelfel i stressboken. Hon kan också börjat se dåligt (både labbe och golden har ögonsjukdomar). Det är alltså med sjukhypotesen du ska börja. Gå inte till en veterinär utan att först ha observerat henne för att se om du kan upptäcka några symtom. Gå gärna till en fysioterapeut. De är specialiserade och undersöker rygg och leder. Skaffa inte en till hund innan ni vet vad som är felet med den du har nu. Det är en chansning som kan sluta illa, speciellt om din hund har ont.

  2. Precis så är det, så bra beskrivet, och goda råd och tips!

  3. Så fint skrivet,och så sant.
    Min gamla tik,12år vill ha rutiner.Vi har våra rutiner och vi trivs med det.
    Men mellan rutinerna så blir det att åka bil och köpa mjölk,eller hänga med i tvättstuga,eller som idag,då vi tog en filt och satte oss på gräsmattan och bara va (vi bor i lgn)

    Oj vad gott vi mådde 🙂

  4. Hej, hoppas du ser detta.

    Jag har en flatcoated retrievertik på 8 månader. Jag upplever att hon blir väldigt stressad just när det är dags för promenad eller mat. Hon snurrar runt och far omkring så snart jag sätter skopan i maten eller tar på mig skorna. Hur gör jag för att komma tillrätta med det?

    Speciellt när det gäller promenaderna är hon ju redan i gasen så att säga när jag öppnar dörren eftersom att hon hunnit stressa upp sig i 2-3 minuter innan, och sedan följer ingen kul promenad utan mest tjaffs om att hon inte ska dra…

    Hoppas på svar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© Anders Hallgren 2024